Пројекти Земље живих

САОПШТЕЊЕ

Поштовани и поштоване,

Овом приликом желимо да Вас обавестимо о пројектима чију је реализацију Удружење грађана „Земља живих“ започело током текуће године и да се захвалимо онима који су подржали наш рад на указаном поверењу.
С циљем промовисања и афирмације борбе против наркоманије и зависности уопште, основне активности нашег Удружења су ревитализација и рехабилитација зависника у терапијским заједницама, као и њихова ресоцијализација и стварање друштвених услова за социјално интегрисање након лечења. Битан сегмент нашег рада усмерен је, такође, и на превенцију, односно на информисање шире јавности о проблемима наркоманије и могућностима борбе против ове пошасти савременог доба.
Сви пројекти усмерени су ка реализацији поменутих активности и ширењу могућности деловања нашег Удружења.
1. Пројекат „Живот у ЗЕМЉИ ЖИВИХ“ представља окосницу рада нашег Удружења, јер подразумева све оне активности које су од круцијалног значаја за функционисање терапијских заједница, односно рехабилитацију и ресоцијализацију 100 штићеника. Овај пројекат обухвата све оне фазе кроз које пролази зависник на свом путу повратка у нормалан живот- почев од посета колоквијумима у Ковиљу, информативних разговора у канцеларији Удружења у Новом Саду, преко пријема у заједницу, адптације, прихватања радне терапије и радног дана, психотерапије и арт терапије па све до упућивања на социјално предузетништво. Пројекат подразумева и рад са родитељима, као један од, како је пракса показала, неопходних сегмената у борби против зависности.
Пројекат је подржан од стране Градске управе за социјалну и дечју заштиту Града Новог Сада

2. Пројекат „ВЕШТИНА ЖИВОТА“подразумева све активности које су од круцијалног значаја за функционисање терапијске заједнице у Брајковцу и наше канцеларије у Београду. Такође обухвата све оне фазе кроз које пролази зависник на свом путу повратка у нормалан живот-, информативне разговоре у канцеларији Удружења, преко пријема у заједницу, адптације, прихватања радне терапије и радног дана, психотерапије па све до упућивања на социјално предузетништво. У циљу подизања личних компетенција наших штићеника организоване су обуке из енглеског језика, животних вештина и курс професионалне орјентације. Пројекат подразумева и рад са родитељима, као један од, како је пракса показала, неопходних сегмената у борби против зависности.
Пројекат је подржан од стране Градске управе града Београда – Секретаријат за социјалну заштиту

3. Пројекат „ ПСИХО-СОЦИЈАЛНА РЕХАБИЛИТАЦИЈА И РЕСОЦИЈАЛИЗАЦИЈА ОБОЛЕЛИХ ОД БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ И ЊИХОВИХ РОДИТЕЉА“ реализује се већ шесту годину заредом, а подразумева одржавање различитих типова састанака за зависнике и њихове родитеље, као и организовање дежурстава у нашој канцеларији. Основни циљ овог пројекта је успостављање боље комункације са зависницима и њиховим родитељима, како би им се услуге које пружа наше Удружење учиниле што доступнијим. У склопу пројекта је реализована и промотивна акција обележавања Светског дана борбе против наркоманије у циљу превенције од болести зависности
Пројекат је подржан од стране Градске управе за здравство Града Новог Сада.

4. Пројекат „СВЕТЛО У ТАМИ 3“ се реализован у нашој терапијској заједници на Ченеју. Учесници пројекта су млади који су тренутно на рехабилитацији од болести зависности. Пројекат се састоји из неколико фаза међу којима је групни и индивидуални рад са корисницима кроз арт терапију и једну врсту форум театра који се користи у овом случају приликом арт терапије. Едукатор на пројекту са штићеницима у првом делу пролази кроз низ њихових личних, породичних и животних ситуација, док у другом на исти начин се бави њиховим животом током рехабилитације.
Пројекат је подржан од стране Градске управе за спорт и омладину – Канцеларија за младе.

5. Пројекат „Живот у ЗЕМЉИ ЖИВИХ“ подразумева подршку редовним активностима које су од круцијалног значаја за функционисање наших терапијских заједница у Вилову и Крчедину, од пријема у заједницу, адптације, прихватања радне терапије и радног дана, психо-социјалне рехабилитације и психотерапије. Пројекат подразумева и рад са родитељима, као један од, како је пракса показала, неопходних сегмената у борби против зависности.
Пројекат је подржан од стране Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова АП Војводине.

6. Пројекат „ ПРЕСТАНИ ПРЕ НЕГО ПОЧНЕШ!“ се реализује у нашим терапијским зајеницама у Вилову и Крчедину. Подразумева пружање саветодавно – терапијских услуга кроз индивидуалан рад и едукацију младих који бораве код нас у циљу превазилажења проблема зависности са којим се суочавају. На крају пројекта ће бити приказана представа „Дај ми још једну шансу“ настала као резултат арт терапије, захваљујући којој ће млади имати прилику да на основу лоших искустава наших штићеника, сагледају начине превенције и на најбољи начин разумеју опасност коју им доноси злоупотреба психо-активних супстанци.
Пројекат је подржан од стране Покрајинског секретаријата за спорт и омладину АП Војводине.

Пројектни тим Удружења свакодневно радни на новим идејама и унапређењу услуга које спроводимо у заједници бесплатно. Пројекти којима нас подржавају донатопри, начин су нормалног функционисања штићеника у заједници који проводе са нама у просеку 2,5 године. У оквиру рада заједнице функционише и помаже тим стручних људи без којих живот током 365 дана у години не би био могућ те им се овом приликом још једном захваљујемо.