Потписан меморандум о сарадњи МУП-a и Земље живих

19. марта 2012. Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј и г. Ивица Дачић, министар унутрашњих послова Републике Србије  су у Српској Патријаршији у Београду потписали Меморандум о сарадњи Српске Православне Цркве и Министарства унутрашњих послова.

Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј и г. Ивица Дачић, министар унутрашњих послова Републике Србије јуче су у Српској Патријаршији у Београду потписали Меморандум о сарадњи Српске Православне Цркве и Министарства унутрашњих послова Републике Србије на спровођењу стратегије за борбу против дроге у Републици Србији.

У свом обраћању јавности после потписивања Меморандума, Патријарх српски Г. Иринеј је рекао: „ Ми смо сада потписали уговор о заједничком раду на сузбијању једне велике пошасти нашега времена, која има веома штетне последице, пре свега на лица која употребљавају дрогу, затим на њихове породице, а онда и последице по друштво и читав народ. Такви људи постају проблем, пре свега свој, своје породице, а онда и друштва и државе. Ми у Цркви имамо искуство са неколико центара за лечење зависника, на пример на Ченеју у Бачкој, али и у центру при храму у близини Алексинца, који је, нажалост, претрпео пожар, па је и улога тог центра смањена премда је то било веома лепо место јер се налази између два манастира, који имају своја имања, те су штићеници тог центра проводили време у раду, како би – на тај начин – обезбеђивали своју егзистенцију, а уједно је то био нов начин лечења.

Дакле, хтели ми то или не хтели да признамо, дрога је заиста велики проблем, не само код нас него и у читавом свету. Воде се велике борбе око тога да се стане на пут том великом злу, па мислим да је учешће наше Цркве у тој активности врло значајно, јер Црква преко својих представника чини да заблуделе људе убеди у штетност и зло које они чине, те да сами буду свесни какво зло наносе, пре свега себи и свом здрављу, а онда и својој породици. На тај начин Црква чини да они сами пожеле да се ослободе тога зла и да својевољно учествују у начину лечења који је до сада дао добре резултате. Ми настојимо да и даље тај начин и стил рада применимо и овде и у другим местима, јер се показао као врло ефикасан и плодоносан. Дакле, против тог зла заиста морамо сви радити.

Верујем да у томе и саме школе имају велику улогу, па можда треба од тога и почети, јер знамо из статистикâ да – ваљда – сваки шести или осми ученик у осмогодишњој школи окуси дрогу у циљу да задовољи своју знатижељу, а затим и несвесно постане роб.

Пошто је то врло велико зло, мора му се плански и приступити, па се надамо да ће ова сарадња и договор Српске Православне Цркве и Министарства унутрашњих послова уродити плодом и да ће то бити ефикасан начин да – колико; толико – допринесемо да се та велика несрећа сузбије; ако не да се онемогући у потпуности, оно бар да се смањи број зависника који робују тој страсти.”

Затим се јавности обратио г. Ивица Дачић речима: „Данашњи дан је веома значајан за активност коју имамо у оквиру Стратегије за борбу против дрога у Републици Србији. Веома је значајан због тога што за успешну борбу против дрога није довољно само хапсити оне који се баве шверцом дроге – оне који продају, уличне продавце или дилере – већ је неопходно и лечити зависнике од наркотикâ. У том смислу, обављајући овај посао министра унутрашњих послова имао сам прилику да и у Руској Федерацији и на Западу видим на лицу места како функционише заједнички рад са Црквама. И то је била управо идеја о којој смо разговарали Његова Светост и ја пре неколико месеци, да искористимо све међусобне заједничке потенцијале, јер се показало да овакав начин лечења зависника од наркотика путем центара за лечење, користећи групну терапију, где људи долазе добровољно, где они тамо бораве бесплатно, где они сами организују свој живот у трајању до три године. Овакав начин се показао веома успешним, много успешнијим него неке друге методе које су коришћене. Проценат излечености је 95% кроз ове центре које формира Српска Православна Црква.

Управо због тога, ја сам данас посетио један такав црквени центар који се зове Земља живих на Ченеју у Бачкој. Морам да кажем да сам веома импресиониран начином организације свега тога. Разговарао сам са штићеницима тога центра, где је свако излагао неку своју причу, где имате људе који су по десетак и више година користили дрогу и који сада потпуно отворено разговарају о томе. Како је рекао и Патријарх, реч је о томе да они својевољно то раде, самостално доносе одлуку – како су самостално донели одлуку да пробају дрогу, тако и самостално доносе одлуку да то буде њихова прошлост. Зато је и стопа излечења од зависности од наркоманије веома висока, тај процент је, још једном понављам, 95%. Тренутно се у овим центрима које има Српска Православна Црква неколико стотина људи лечи и борави на такозваној групној терапији. Зашто сам рекао да је значајан овај дан? Зато што мислим да је држава по први пут до сада исказала спремност да то буде укупног система и стратегије борбе против дрога.

Ми ћемо у наредном периоду разговарати и са другим министарствима, са Министарством правде и Министарством здравља, да то буде једна од мера која се изриче људима приликом изрицања одређених казни или мера, да они сами могу алтернативно да бирају, као што је то у Италији или можда чак и у неким нашим суседним земљама: или ћете боравити три године у некој врсти казнене установе или ћете боравити у једном оваквом центру да покушате да се излечите.

И друге верске заједнице у Србији имају овакве центре, мислим да је реч о Католичкој Цркви. Ми смо спремни да заједно са свима учествујемо у оваквим пројектима. Наркоманија је велико зло које убија нашу децу и зато морамо да учинимо све да то спречимо.

Ја сам захвалан Његовој Светости, захвалан сам и епископима у чијим епархијама се налазе овакви објекти. Ми ћемо максимално помоћи да то све буде повезано са Министарством унутрашњих послова у смислу међусобне сарадње. Ми смо данас заједно учествовали у овоме – Министарство унутрашњих послова и Министарство здравља – као носиоци активности у борби против наркоманије. Министарство унутрашњих послова, наравно, својим репресивним методама, пре свега против оних који шверцују дрогу, а Министарство здравља у оном делу борбе против дрога који се тиче лечења. Све у свему, дај Боже да проценат излечених буде све већи и, наравно, да сачувамо, да спасемо животе наше деце, имајући у виду да свака роба, па и дрога, тражи по сваку цену своје купце. Мислим да је ово задатак целог нашег друштва и целе наше државе. То је најсветији задатак који власт има да заштити младе људе од једне овако велике опасности као што је наркоманија.”

Пре потписивања Меморандума представници Министарства унутрашњих послова посетили су Мушки центар за лечење наркоманије на Ченеју у Бачкој, где су разговарали са штићеницима о начину лечења и условима живота у центру. Том приликом представницима Министарства се обратио Његово Преосвештенство Епископ јегарски Г. Порфирије, викар Епископа бачког Г. Иринеја, и г. Периша Симоновић, државни секретар у Министарству здравља, који је присутнима представио начин примене терапије лечења болести зависности.